part01
part02
kryesore historiku aktivitete gazeta botime tetjera

Respekt për Gjovalin Luken, deputetin e zonës se Dukagjinit

Me datën 12 mars 2011, ne mjedisin e Qendrës Kulturore “Camaj-Pipa”, u be ceremonia e paraqitjes se librit “Rreth te vërtetës për botimin “Migjeni”-vepra, 1954, mbledhë dhe shpjegue nga Gjovalin Luka”, me autor Agron Luka.
Morën pjese personalitete te letrave shqipe ne qytetin Shkodër, anëtarë te shoqatës “Atdhetare-Dukagjini”, te shoqatës “Integrimi ne Evrope” dhe miq e shoke te autorit Agron Luka.
Nga vete titulli i librit, del e qarte se nga djali, Agron Luka botohet puna studimore e Gjovalin Lukes për Migjenin.
Kush ishte Agron Luka? Gjovalin Luka, ishte nje nga personalitet i Lëvizjes dhe Luftës Nacional-Çlirimtare. Ai dha nje kontribut te çmuar ne themelimin e PKSH, ne fillimin e Luftës se Armatosur Antifashiste dhe Nacional-Çlirimtare ne Shqipërinë Veriperëndimore dhe ne Kosove, ne marrjen e vendimeve te Konferencë se Bujanit dhe për ngritjen e Këshillave Nacional-Çlirimtare nga Peja e deri ne Mitrovice.
Ai, pas Çlirimit te vendit, ishte deputet ne dy legjislatura ne vitet 50-te dhe ne njërin prej tyre për zonën e Dukagjinit, Anëtar i Presidiumit te Kuvendit Popullor, Sekretar i Përgjithshëm i Miqësisë Shqipëri-BRSS, Anëtar i Komitetit Shqiptar për Mbrojtjen e Paqes, Kryeredaktor revistës Miqësia, e te tjera funksione shoqërore. Për punën e bere dhe për meritat e tij, është dekoruar me 7 medalje dhe urdhra te ndryshëm. Kontributi i tij është shtrire edhe ne fushën diplomatike, politike, kulturore, ne kritike letrare, ne përkthime, studime historike, deri dhe konsulent ne filmin “Skënderbeu”. Ne fillim te vitit 1954, botoi vëllimin “Migjeni”, vepra”.
Pas vitit 1955, ne mbrojtje te fjalës se lire, u përplas me udhëheqjen e kohës dhe e pësoi si shume te tjerë intelektual.
Koha dhe mundësitë erdhën, qe djali i tij Agroni, jo vetëm te vijoj punën studiuese te babës se tij, Gjovalinit, me shume sukses, por dhe te mbroje botimet e Gjovalinit, duke i botuar ato ne nje vëllimin te veçante qe u promovua ne këtë ceremoni..
Prandaj, shoqata “Atdhetare-Dukagjini”, jo vetëm duke pasur detyrimin moral, për punën dhe përfaqësimin e Dukagjinit ne Kuvendin e Shqipërisë nga Gjovalin Luka, për te cilën i jemi mirënjohës për punën e tij, ne mbrojtje te interesave te malësorëve dukagjinas, por dhe te bashkëpunimit qe kemi me Agronin, organizoi këtë ceremoni për paraqitjen e këtij botimi.
Ne ketë ceremoni u dhanë shume opinione: Pedagogu i Letërsisë ne Universitetin “Luigj Gurakuqi” dhe botuesi Hasan Lika, i cili ne mes te tjerave tha: “... E rëndësishme është se kjo ceremoni e botimit te punës studimore te Gjovalin Lukes për Migjenin daton dhe me 100 vjetorin e Lindjes se Migjenit te Madh ...
Dhanë opinione: Gjok Vata, Aleks Dushi, Eduard Çiurçija, pedagogu Sami Gjyrezi dhe Gëzim Uriçi
Kjo ceremoni u mbyll me fjalën përshëndetëse te studiuesit, historianit, publicistit dhe autori i librit, Agron Luka.

    gjatë vitit 2009
box  
box2  
box3  
box4  
box5  
box6  
box7  
vep8  
vep11  
vep9   Të gëzojmë së bashku
     
    gjatë vitit 2010
vep11   Paraqitja e librit "Pengu i Diellit", me autor F.Kraja
vep11   Kur moshës i bëhet sfidë - &5-vjetori i Vasfi Dukës
vep11   Pjetër Gjoka - Qytetar Nderi i Shkodrës
vep11   Manifestimi "Zëri i vëllezërimit - 2010" - Kosovë
vep11   Paraqitja e librit "Vikamat e heshtjes"
vep11   Nga vizita në Rumani
vep11   Ceremoni përkujtimorepër piktorin Lin delia
vep11   Njoftim
vep11   Kronikë nga vizita e Presidentit Topi në Theth
vep11  

Konferencë shkencore: Martin Camaj

vep11   Pejë: Të ndarë e të pambrojtur
vep11   Camaj, në fokusin e konferencës, Tiranë
vep11   Martin Camaj, nderi i kombit
vep11   Gjakmarrja, realitet apo retorikë
     
    gjatë vitit 2011
vep11   Respekt për Gjovalin Likën, deputetin e zonës së Dukagjinit
vep11   Promovimi i dy botimeve te anëtarit te shoqatës “Atdhetare-Dukagjini”, Engjëll Gazhdaj
vep11   Shoqata "Dukagjini" pjesëmarrëse në "Zëri i vllazërimit" - 2011
vep11   Aty ku kujtesa takohej me dhimbjen
vep11   Shoqata "Dukagjini", domosdoshmëni për komunitetin dukagjinas
     
    gjatë vitit 2012
vep11   Festa e numrit 100 të gazetës "Dukagjini"
vep11   Manifestimi "Zëri i vllazërimit - 2012"
vep11   Ekskursion nëthellësitë e shpellës së Çokut
vep11   Gjakmarrja - plagë ende e pambyllur
vep11   Monografia "Shoshi"
vep11   "Shtatë shalianët"
vep11   Dukagjini në 100-vjetorin e Pavarësisë
vep11   100 vjet Pavarësi, 100 vite drejt së ardhmes
     
    gjatë vitit 2013
vep11   Prezantimi i librit "Atentati që tronditi dy shtete"
vep11   Bashkë mund të bëjmë më shumë
vep11   Biznesmeni shqiptari-amerikan Ndue Ftoni, "Nderi i Shqoqatës Atfhetare Dukagjini"
vep11   Dodë Tahiri, kreshniku i portës shqiptare
vep11   Prezantimi i librit "Mjegull" i poetit Lazër Kodra
vep11   Shoqata Atdhetare Dukagjini në 10-vjetorin e saj
vep11   Konferenca V e shoqatës
vep11   10-vjetori i lumnimit të Nënë Terezës
vep11   Veprimtari për Martin Camën
vep11   "Mirënjohje" për Luigj Shalën dhe Ismail Bekën
     
    gjatë vitit 2014
vep11   Ekspozita "Shan Pici - 1938"
vep11   Manifestimi tradicional "Zeri i Vëllazërisë - 2014"
vep11   Një muze etnografik në Tuz - i veçantë në të gjitha hapësirat shqiptare
vep11   Misteret e një Kreshte
     
    gjatë vitit 2015
vep11   Dukagjini - rrugëtim në gjenezë
vep11   I paharrueshëm gjaku i të rënëve në luftën për liri
vep11   Paraqitja e romanit "Guxo...", të autorit Fadik Kraja
vep11   Në 15-vjetorin e themelimit të Shoq. "M.Dreshaj"
vep11   90-vjetori i Martin Camajt
vep11   Mehmet Shpendi në piedestalin historik
vep11   Në Kosovë...
     
    gjatë vitit 2016
vep11   Një traditë kulturore
vep11   Paraqitja e librit "Gjurajt"
vep11   Ndrekë Luca në pendën e dr. Luigj Martinit
vep11   Dy takime dhe shumë kujtime
 

nekrye

part03